3 fouten die men maakt bij het bieden op een koopwoning

k kom regelmatig mensen tegen tijde bezichtigingen die zich beklagen bij mij dat ze al lang, sommigen meer dan een jaar, op zoek zijn naar een koopwoning. Ik hoor dan de wanhoop tussen de regels door. Ze hebben bovendien geen idee waarom ze met het bieden op een koopwoning iedere keer misgrijpen.


Om uw succes met het bieden te vergroten, heb ik de volgende tips voor u. Te beginnen wat veel mensen vaak ‘verkeerd’ doen of juist niet doen.  


Fout nummer 1: Men stuurt een bod in dat incompleet is. 

Ik geef u een voorbeeld: Men heeft de huidige woning verkocht met een flinke overwaarde.

Men doet vervolgens een bod op een andere woning en vermeld er niets bij dat slechts 70% van de koopsom wordt gefinancierd. Niet handig! Waarom? Een verkopend makelaar kijkt niet alleen naar de hoogte van het bod maar ook naar zekerheden. Bent u de koper dat ik met een gerust hart kan adviseren aan de verkopende partij? 


Fout nummer 2: U doet een openingsbod..

U heeft jaren geleden uw woning gekocht. In die tijd was er veel aanbod van woningen en weinig kopers op de markt. U deed toen een laag openingsbod met de bedoeling met de verkoper in stapjes een prijs overeen te komen. Helaas!


In 2021 is het spel geheel veranderd. 

Er is weinig aanbod van woningen en er zijn veel kopers op de markt.

Vaak hanteert een verkopend makelaar de spelregel dat ze een eindbod wil zien. 

M.a.w. onderhandelen in stapjes gaat niet gebeuren. 

Heeft u dit niet door, dan grijpt u dus naast de gunning. 


Fout nummer 3: Ontbindende voorwaarde verkoop eigen woning

Ik kom soms biedingen tegen waarop staat dat men een bod doet met o.a. de ontbindende voorwaarde dat de eigen woning voor een bepaalde datum is verkocht. 

Goed bedoeld echter een verkopend makelaar kijkt hier vaak met een scheef oog naar. Immers, deze voorwaarde is zeer ongunstig voor de klant van de makelaar. 

Het gevolg is dat uw bod opzij wordt gelegd. Zelf ondanks u een goed bedrag heeft geboden. 


Voor alle duidelijkheid: Ik schrijf het woord’ fout’ op chter dat is niet persoonlijk bedoeld. U bent geen makelaar en u verkoopt niet iedere dag een woning. Mijn advies aan u is goed te beseffen dat u ook kijkt naar wat voor de verkopende partij belangrijk is en daarop zoveel mogelijk aan te sluiten.  


Vooral fout nummer 3 is te voorkomen door vooraf met uw makelaar en/of hypotheekadviseur te bepalen voor welke prijs uw woning wordt verkocht en wat uw financiële ruimte is om te bieden op de nieuwe woning. Succes!