Hoe werkt inspectie als je een woning koopt?

Koop je een woning dan zul je over enkele maanden de overdracht tekenen en de sleutels ontvangen. Vlak voor de overdracht wordt altijd een inspectie in de woning gedaan. Is deze woning zoals je deze toen zag? Werkt alles naar behoren? Ook worden de meterstanden opgenomen en verwerkt in een rapport.

Van harte gefeliciteerd!


U bent de trotse eigenaar geworden van uw nieuwe woning. Nog even de financiering regelen en over enkele maanden krijgt u de sleutels. Meestal op dezelfde dag van de woningoverdracht, gaat u vlak voor de overdracht naar de woning om deze een laatste keer te inspecteren. Dit is uw recht als koper.Immers, het kan zijn dat het al weer enkele maanden geleden is dat u de koopakte heeft getekend en daarna de woning niet meer van binnen en buiten heeft gezien. 


U wilt zeker weten dat alles nog is zoals het toen was. Dat bijvoorbeeld het toilet goed werkt en doorloopt en dat het zonnescherm op juiste wijze omlaag en omhoog gaat. 


Ik start als verkopend makelaar meestal op zolder met de inspectie. We lopen samen met de verkoper(s) iedere ruimte af. U als koper checkt de radiatoren en kijkt naar evt. zichtbare schade. Zijn de slaapkamers en badkamer goed, dan zakken we af naar de woonkamer en keuken en controleren daar ook alles. Als laatste wordt de tuin met eventueel de schuur gecontroleerd. Alles is goed en de woning is leeg opgeleverd. Top!


Daarna zal ik als makelaar de meterstanden opnemen en een foto ervan maken als bewijs. In de tussentijd vraag ik aan kopers of er nog vragen zijn die ze aan de verkopers willen stellen. Nu is je kans! 


Is alles goed, dan wordt het inspectierapport akkoord bevonden en ontvangen beide partijen via mail het rapport. Ook wanneer er tijdens de inspectie wordt geconstateerd dat bijvoorbeeld het toilet verstopt zit, zal op dat moment koper en verkoper een afspraak moeten maken wie de kosten voor reparatie betaald. Ook dit wordt vermeld in het inspectierapport. 


tot zover de inspectie, op naar de notaris voor de overdracht!

 

Wil je meer weten over aankoopbegeleiding van mij? klik hier